2015. ápr 19.

3. Lecke: Barátság

írta: Hiddelapádnak
3. Lecke: Barátság

Szociális kapcsolatok 1.

bff_forever_by_yui3-d48rcen.jpg

Az ember társas lény. Vannak állatok, akiknél megfigyelhető hasonló szociális kapcsolatrendszer, de azokat a tudósok csordának vagy alomnak hívják. Ez az embereknél sokkal komplexebb, ráadásul erősen hat rá a világ fejlődése is. A barátkozást az információcsere fejlődésével egyre jobban kezdték túldimenzionálni, de legalábbis többet foglalkoznak ezzel manapság, mint pár száz éve, és egészen máshogy is értékeljük. Az életed során te is millióféle emberrel fogsz találkozni, ezért nem árt tudnod egysmást a barátkozásról. 
Azt azért láthatod, hogy anyáddal elég klassz és nagy társasági életet élünk, ami ugyan költséges néha, de a minőségi társaság egy nagy támasz az életben, amiért nagyon sokat kell melózni...

Alapvetően abból indulunk ki, hogy mindenki jófej körülötted. Ilyenkor a hasonló gondolkodású, értékrendű, kisugárzású társak vonzzák egymást, amit majd később cementként köt össze pár korsó sör és néhány legendás bebaszás. (De erről majd később) Hidd el, nem mindenki jófej a felszín alatt, és mindig lesznek a társaságodban irigyek, felületesek, vagy szimplán kis köcsögök, akik a saját frusztráltságukkal nem tudnak mit kezdeni, ezért valahogy téged aknáznak körbe. Ezt sok idő lesz míg megszokod, és le tudod majd rendesen kezelni, ilyenkor alakul ki a hierarchia a kapcsolataidban. Mondjuk a baráti kapcsolataid 5-10% mondható/tekinthető őszintének, igaznak. Velük bátran meg fogod tudni osztani minden titkodat, elfogadnak olyannak, amilyen vagy. Támogatnak, de ha kell visszahúznak a földre, ugyanakkor védenek lelkileg, fizikailag, és felelősséget éreznek irántad. Ennek a játéknak azonban kölcsönösnek kell lennie, máskülönben te leszel a szarfej, és kidob a "rendszer". A következő szint a 30-40%, ahol közeli ismerősök, jó haverok húzódnak meg. Velük is bátran leülhetsz beszélgetni, de ne lepődjél meg, ha köztük már találsz valami seggfejet, akiből néha előjön az igazi énje. Általában ez a réteg még a bizalom körébe tartozik, és könnyű átjárás van az első 10% és az utána levő 30-40%-ba, mint afféle purgatórium. Ez a "baráthalmaz" az, ahol még várhatsz és adhatsz segítséget, de ritkábban jelent mélyebb kapcsolatokat. A maradék réteg pedig az ismerős, span réteg, ahol nem feltétlenül vannak rossz ismerősök, csak egyszerűen időd, alkalmad nincs már velük foglalkozni. Nagyon sok köztük a szezonális kapcsolat, akikkel együtt ittatok, majd hánytatok egy fesztiválon, akikkel megosztottátok a kaját, esetleg egy-két nyáron együtt csajoztatok. Ez a réteg adja azt fajta tapasztalat-plazmát, amit később már nem tudsz archoz, konkrét eseményhez kötni, de meghatározza a dolgokhoz való hozzáállásodat, világnézetedet.
Mindhárom rétegnél alap a bizalom. A fiúknál jellemzőbb az érzelmesség, ha barátságról van szó. Ez nem buzis dolog, mi ilyenek vagyunk, ha barátságról van szó. Még azok esetében is, akik egyébként úgy viselkednek akár egy jégcsap.

Nagyon fontos továbbá, hogy kiszűrd az érdekembereket, illetve, hogy te ne válj azzá. Ha úgy érzed valaki azért lóg veled, mert valamiben jobb vagy, és elég nyilvánvaló, hogy nem a karizmád, hanem a pénztárcád, vagy a csajozási képességeid vonzza a csávót, akkor finoman építsd le azt a szálat, mert az első kést az bassza beléd majd. Ja, és ebből fakadóan te se lógjál csak azért egy barommal, mert épp most menő. Az ilyen hullócsillagok többnyire ártanak csak, és ő miatta is megítélhetnek téged!

Van azonban néhány nagyon fontos alapszabály:

1. Ha a többségnek ugyanaz, vagy hasonló a véleménye rólad, illetve a tetteidről, az igen nagy valószínűséggel reális, és érdemes aszerint mérlegelned. Amennyiben szembemész a többség megítélésével, elhiteltelenedsz, és idegesítő kis pöccsé válhatsz.
2. Nem szégyen beismerni a hibáidat, és mindig légy őszinte. Előbbi nem gyengeség, hanem a racionális férfi attitűd legfontosabb ismérve. Utóbbit meg nem kell túltolni, mert igen könnyen a bunkó-paraszt irányba sodródhatsz. (Ebbe jóapád is néha belecsúszik, főleg ahogy öregszem)
3. Ha véletlenül ugyanaz a csaj tetszik egy barátodnak, akkor előbb megbeszélitek, és csak azután irányozod be a lőcsöt. Arról meg gondolom beszélni sem kell, hogy barátod nőjére SOHA nem mész rá. Máskülönben megérdemled, hogy eggyel kevesebb barátod legyen. (Hidd el, 1 barát 5 csajt sem ér fel. Csajoknál 1 fiú lehet felér 1 "barinőt")
4. Amikor elmentek bambizni, ugyanolyan arányban fizess te is, mint más. Egy idő után mérgezni tudja a barátságot, ha pajti-kurva vagy. Még akkor is, ha csóróbb vagy a másiknál, inkább ajánlják fel az elutasítást, minthogy meg sem próbálod. Ha normális és valóban barát a barát, akkor észreveszi, hogy 500 Ft-ból nem tudsz Moulin Rouge-ba menni.
5. Minden barátoddal úgy viselkedj, ahogyan te is elvárod. Keresztény dolog ez, de azért hasznos a mindennapokban is.

-

A lányok esete merőben más, mint a fiúké. Kezdve azzal, hogy a 3 rétegből csupán 2 van és azok is más arányban. Van egy nagyon szűk (5%) réteg, aki évtizedeken át változatlan minőségben végigkísér, meg van egy 95%, akik az életedben szezon barinőkként követnek. Nem feltétlenül csalódsz bennük, csak egyszerűen sokan vannak, és nem lehet minden kapcsolatot melegen tartatni. Persze egészen felnőttkorodig nem fogod tudni elkülöníteni azokat az öribarikat, akik évente cserélődnek - vagy akár téged cserélnek -, de addigra kellő mennyiségű csajszit utáltál meg, soroltál hátra ahhoz, hogy objektíven láthass. A lányok kapcsolata abban is különbözik a fiúkétól, hogy nincsenek olyan aranyszabályok, rituálék, amik tartósan egybetartana egy gruppot. Valahol azt lehet mondani, hogy ti egymással sokkal gátlástalanabbak vagytok a kis játékaitok, helyezkedéseitek, és kapkodásotok miatt, mint a fiúk. Kábé 1 óra alatt is 180°-os fordulatot produkálhattok egymással szemben, és legutáltabb picsa válik az eddig legjobb barinődből. Ezt millió örihari is tarkítja majd. Két napokra.
Mindezeknek az inverze, amikor rohadt jókat muriztok, és cukiskodtok egymással úgy, hogy egyébként utáljátok egymást, mint a szart. Erre ember nem talált még magyarázatot még a brit tudósok között sem, de a világ elfogadta ezt. 

A lányok emberi kapcsolatai többször tiszavirágszerűek. Majd biztosan lesz neked is olyan barátnőd, akivel az ágyon ülve, egymás haját fonva rohadtul megértitek egymást, és az élő Istenre is megesküsztök a barátság oltáránál, aztán mégis pletykálni fog rólad, szar helyzetbe hoz, ő puszilja meg először a szerelmedet, vagy ami még nagyobb katasztrófa: felvesz a buliba egy ugyanolyan ruhát... 

Anyád biztos többet tudna mondani ezeknek a lélektanáról és a kezeléséről, de ha rám hallgatsz, akkor alkalmazod a fiúk módszerét: kezelj mindenkit potenciális barátnak, és az idő meg a tettek döntsék el, hogy végül melyik bugyorba sorolod őket. Igaz hiába mondom, hogy reálisan értékelj, mert úgysem tudsz olyat, még majd huszon-harminc éves korodig sem, de készülj fel a pofonokra... A legjobb, amit tehetsz a fiúkkal ellentétben, ha egy picit bizalmatlanabb vagy, de a fiúk 5 szabálya rád is érvényes! 

Szólj hozzá

barátság bizalom öribari örihari